Sbdesign - Ενεργειακά Τζάκια Σέρρες

Sbdesign - Ενεργειακά Τζάκια

Ο σωστός τρόπος για να άναψουμε τη φωτιά στο τζάκι μας.

Τοποθετήστε στο πίσω μέρος της εστίας οριζόντια ένα κανονικού μεγέθους κούτσουρο. Στηρίξτε σ'αυτό, κάθετα στην εστία, μικρά ξυλαράκια ανάμεσα στα οποία τοποθετούμε λευκό χαρτί ή βαμβάκι ποτισμένο με οινόπνευμα ή προσανάματα του εμπορίου.Ανάβουμε τα προσανάματα και καθώς αυτά μεταδίδουν τη φλόγα στα μικρότερα ξύλα, τοποθετούμε πάνω τους μεγαλύτερα κούτσουρα. Το μέγεθος των ξύλων είναι καλό να αυξάνει αναλογικά με την διάρκεια φωτιάς. Δηλαδή είναι προτιμότερο να ξεκινάμε τη φωτιά μας με μικρότερα ξύλα και σταδιακά να βάζουμε τα μεγαλύτερα. Στα τζάκια με πόρτα φροντίζουμε στην αρχή της φωτιάς να τροφοδοτήσουμε με αρκετό αέρα την εστία ανοίγοντάς το κλαπέ ή αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα.

Για να πετύχουμε μια καλή φωτιά θα πρέπει να έχουμε στεγνά ξύλα. Γι' αυτό είναι προτιμότερο να αγοράζουμε τα ξύλα μας από την προηγούμενη σεζόν, δηλαδή την προηγούμενη άνοιξη ή το καλοκαίρι. Τα φρεσκοκομμένα ξύλα έχουν αρκετή υγρασία και καπνίζουν αρκετά όταν τα ανάβουμε. Το στεγνό ξύλο ξεχωρίζει από το ανοιχτό (ξανθό) χρώμα του σε αντίθεση με το υγρό που είναι πιο σκούρο.

Τα πρώτα ανάμματα στο τζάκι μας, όταν αυτό είναι καινούριο, θα πρέπει να είναι με πολύ μικρή ποσότητα ξύλων. Αυτό για να αποφύγουμε μία απότομη αύξηση της θερμοκρασία και να πετύχουμε μια σταδιακή διαστολή των υλικών του τζακιού μας και να αποφύγουμε σκασίματα και ραγίσματα. Στις πρώτες τρεις τέσσερις φορές που ανάβουμε το τζάκι μας δεν το μπουκώνουμε με ξύλα από την αρχή. Την πρώτη ώρα φροντίζουμε να έχουμε μικρής έντασης φωτιά την οποία μετά μπορούμε να αυξήσουμε βάζοντας περισσότερα ξύλα.

Βρίσκεστε εδώ: Home ΧΡΗΣΙΜΑ Ο σωστός τρόπος για να άναψουμε τη φωτιά στο τζάκι μας.